29.3.2015

Jokiranta pimeni Earth Hourin kunniaksi

Teksti: Sofia Böling
Kuva: Elli K.

Maailmanlaajuista Earth Houria vietettiin tänään ympäri maailman klo 20.30 alkaen paikallista aikaa. Tapahtuman perusideana on sammuttaa valot tunniksi ja osoittaa siten huoli ilmastonmuutoksesta. Tämän vuoden tapahtuman teemana oli Maailman suurin kynttiläillallinen. Se muistuttaa meitä ruuan ilmastovaikutuksista.

Vasp ja Greenpeacen Turun paikallisryhmä juhlivat Earth Houria lyhtytempauksella. Kaksitoista reipasta osallistujaa kiipesi Samppalinnanmäelle katsomaan, sammuvatko valot. Sammuivathan ne, ainakin osittain: Tuomiokirkon kellojen lyödessä kaksi kertaa ensin Tuomiokirkko ja sen jälkeen vaiheittain jokiranta pimenivät. Pettymyksen tuottivat Turun kaupungintalo, Turun taidemuseo ja laivat Aurajokirannassa, jotka loistivat näköalapaikalta räikeinä.

WWF kertoo, että Earth Houriin osallistui tänä vuonna yli 30 000 suomalaista.

1.3.2015

Lähimetsät haltuun! -kampanja avattiin 28.2.

Teksti: Sofia Böling
Kuva: Silja Aalto

Luonto-Liiton valtakunnallinen Lähimetsät haltuun! -kampanja avattiin eilen ympäri Suomea. Kampanja nostaa esille lähimetsien merkityksen luonnon monimuotoisuudelle ja ihmisten hyvinvoinnille sekä kannustaa viettämään enemmän aikaa lähimetsissämme ja osallistumaan päätöksentekoon niiden käytöstä.

Lähimetsät ovat usein uhattuina: edes se kolmasosa kuntien omistamista metsistä, joka on merkitty ulkoilu- ja virkistysalueiksi, ei ole turvassa rakentamiselta. Lähimetsät haltuun! -kampanja tuo esille, että lähimetsät eivät ole vain rakentamatonta maata.

Turussa kampanja avattiin Luonnonsuojelukeskuksella Vaspin kevätkokouksen jälkeen. Avajaisissa nostettiin malja ja tarjottiin kakkukahvit juhlallisesti.

Juhlimme lähimetsiämme metsäteemaisilla herkuilla: kuusenkerkkäjuomalla ja käpykakulla. En ollut maistanut aiemmin kuusenkerkkäjuomaa, joten minulla oli sitä kohtaan tiettyjä ennakkoluuloja. Erittäin kupliva ja kirpeänmakea juoma oli kuitenkin positiivinen yllätys.

Vasp ottaa lähimetsät haltuun Varsinais-Suomessa retkillä ja muulla toiminnalla, joista tiedotetaan lisää myöhemmin.

Tutustu kampanjan nettisivuihin: www.lahimetsat.fi